Bai Lan

Bai Lan is wellicht het minst ontwikkelde dorpje aan de westkust van Koh Chang. Dit is mede door het kleine strandje dat niet veel mogelijkheden biedt om veel resorts aan te bouwen. Asl je na Lonely beach verlaten te hebben de weg volgt die zich over een helling slingert daal je af in Bailan bay, langs de weg een aantal goedkopere resorts en restaurants, Sabaidee is een Thais Italiaanse combo, traditionele Italiaans/Thaise keuken.

Ook vind je aan de rechterkant het Orchid resort & spa, gerunt door een Nederlander. Hier varieren de prijzen van 1500 baht per nacht voor een superior bungalow tot 3750 voor de pool villa, alle bungalows en villa's zijn voorzien van tv, minibar, airco en warm water, ook is het ontbijt bij het bedrag ingegrepen. Dit alles ligt in een tropische tuin met zoals de naam al zegt veel verschillende orchideeen.
Ook zijn er een bescheiden zwembad en sauna aanwezig.Voor meer info: www.kwaimaiparorchidresortkohchang.com

Naast Kwaimaipar/Orchid resort word er druk gebouwd aan een rijtje shops, deze zouden aan het einde van 2012 moeten openen.  Net voor het brugetje het eigenlijke dorpje in ligt ook links Jungle garden, een leuke plek gerunt door een Duits/Thais koppel en zo'n beetje de enige plek die het ‘nachtleven' van Bailan in ere houdt. Hier kun je terecht voor diverse westerse snacks, goede cocktails, shisha [waterpijp] en dat alles in een leuke jungle setting. Overdag kun je bij May [Jungle garden's massage] ook terecht voor diverse massages of behandelingen [manicure/pedicure, scrubs, waxing etc]

Tegenover Orchid resort liggen resorts als Saint-Tropez, Sanook bungalows en Tarzan island, deze laatste is in 2011 geopend. Hier kan men in simpele bungalows [meesten op palen] voor een paar honderd baht per nacht verblijven.Prijzen liggen rond de 400 tot 600 baht per nacht afhankelijk van seizoen en al dan niet met airco.

Eenmaal het bruggetje over [over in het hoogseizoen een droog rivierbed] komt er een stuk met allerhande Thaise winkeltjes en kraampjes [als je op een brommer rijdt ben je er doorheen voordat je het goed en wel door hebt] maar voor wie oplet is er aan de rechterkant een soi, in dit straatje vindt je o.a. Bailan View, een basic resort met leuke houten authentieke bungalows op palen in een mooi aangelegde tuin, gratis wifi, tv en warm water voor 500 baht per nacht. De bedden zijn er erg hard en helaas kent dit resort geen restaurant en er is dus ook geen ontbijt!Maar al met al toch een goede deal. Dan in de bocht ligt Green cottage, dit is van een bekende Thaise actrice/zangeres. [Janet Green] Hier komen met name veel Thais uit Bangkok in de Thaise vakanties en op Thaise feestdagen.
Simpele bungalows en een klein zwembad, van hieruit kun je ook het strandje van Bailan bereiken. Verderop in dit straatje kan men nog naar Gu Bay, een backpackers resort bij uitstek, redelijke kamers en bungalows vanaf 600 baht. Hier is wel een zwembad en het ligt aan het water, geen zandstrand.

Bailan Bay kent geen zandstrand als is er een paar jaar geleden door middel van golfbrekers wel een kunstmatig strandje aangelegd. Dit is echter nog een stuk zuiderlijker, wie terug op de hoofdweg verder gaat ziet rechts de aanduiding voor White house resort. Whitehouse is een leuke plek voor mensen met een iets kleiner budget met of zonder kinderen, ook hier een zwembad, bar en erg vriendelijk personeel.
Achter het zwembad, hebben ze een reep strand met ligstoelen en van hieruit kun je ook het strand dat zich uitstreks naar links betreden. Er zijn bungalows aan het zwembad maar ook kun je hier een stuk goedkoper in een van hun kamers in het complex voor de receptie verblijven. Meer info op:
www.whitehousekohchang.com

Aan het einde van het dorpje wederom aan de rechterkant ligt het Mercure Hide away[voormalige Dusit princess]. Dit resort probeert plekken als The Dewa en  Emerald cove resort te evenaren maar dat lukt niet helemaal. Het gebouw is enigsinds verouderd en er is weinig buiten ruimte. Je kunt hier echter wel een prima service verwachten en een mooi strandje om op een ligbed aan te liggen. Kortom dit is een leuke plek als je van aan het zwembad  liggen  houdt en genoeg hebt aan af en toe een duik in zee.
www.mercurekohchang.com

Treetop adventure park ligt direct naast het Mercure en is zeker een bezoek waard als je van wat beweging houdt of als je je kinderen een avontuurljike dag wilt bezorgen. Meer info over treetop adventure park vind je onder het kopje Activiteiten. Verder vind je halverwege het dorp nog Joy & Yaa massage, een waar genot, zij beheren tevens de Herbal sauna, een tip voor een regenachtige dag. Ze bieden ook diverse verzorgingsproducten met lokale ingeredienten [denk aan: scrubs en maskertjes] die je voor, tijdens of na een bezoek aan de sauna kunt gebruiken.

De weg vervolgt steil omhoog door een paar kilometer niemandsland. Halverwege Bangbao ligt aan je rechterkant Nisa Cabana resort, dit resort krijgt wisselende reviews op sites als tripadvisor, zo ligt het niet aan zee maar bieden ze wel vervoer naar diverse stranden en dorpjes aan hun klanten.
Helaas heeft dit resort geen eigen website meer.


Vorige pagina: Lonely Beach
Volgende pagina: Bang Bao