Salakkok

Het uitzicht kan niet mooier dan in deze baai! Als het strand je verveelt probeer dan eens een zonsondergang hier, waar je mangrove bossen aan het water ziet met een indrukwekkende bergrug errachter.

Zelfs in het hoogseizoen is het hier bijna nooit druk, hooguit een handje vol andere touristen. Dat is ook niet zo gek want behalve een paar oude kraampjes en mangrove kajakken, is er hier niet veel te doen. Toch zou het op ieders ‘Must see' lijstje staan, simpel omdat er hier nog niks veranderd is, hier zie je nog echte vissers en mensen die leven van iets anders dan het toerisme.

Als je de weg langs de Oostkust volgt dan kom je voorbij een afslag naar links die Salakkok en een paar resorts aangeeft [Plot Talay, Judo, Rommai Challay etc] De meesten zijn in het leven geroepen voor de drukke dagen/weekends als de Thaien uit Bangkok opbezoek komen. Deze resorts liggen aan de oostkant van de Salakkok baai. Als je met de bocht mee gaat dan kom je ong. 500 m verderop bij een bocht van ong. 90 graden naar links, je ziet daar een bord van de lokale tempel en school.
En je komt er langs een paar vervallen houte bungalows en dan volgt de enige attractie die Salakkok rijk is: het mangrove wandelpad. Jammer is dat dit niet helemaal uit de verf komt, het is een betonnen wandelpad door de mangrove, het idee is goed maar de uitvoering laat te wensen over. Het betonnen wandelpad op palen loopt door de mangrove en heeft om de zoveel meter vervaagde borden met wat info over wat je op die plek kunt zien. Het is ongeveer 800 meter lang en heeft 9 van die informatie borden. Ondanks dat dit project niet het meest eco vriendelijke is geweest, is het best een bezoekje waard, vooral bij vloed als het merendeel van al dat beton onderwater staat!

Terug in Salakkok meteen na het Mangrove wandelpad kom je weer zo'n 90 graden boct tegen maar deze keer naar rechts. De meeste mensen kijken dan ook niet om naar het weggetje dat naar links gaat, terwijl dit nou juist best de moeite is. Je treft er een klein OTOP winkeltje aan met zelfgemaakte producten. De weg is ongeveer 2 km lang en eindigt met een paar vissershuisjes die gebouwd zijn aan een baai. De eerste kilometer is nog geasfalteerd, de tweede is een zandweg.

De lokale kanoverhuuder in Salakkok [The Kayak station, tevens een goedkoop en erg lekker seafood restaurant] is onderdeel van de Koh Chang discovery club, een organisatie beheerd door dezelfde eigenaar als van Baan Kwan Chang [het olifanten kamp aan de Westkust van het eiland] en dus eco vriendelijk en niet alleen op winst uit. Dit project heeft de Ecotourism award gewonnen in 2007, uitgereikt door de Thai Tourism Authority awards. Hier kun je dus kano's huren en zelf wat rondpeddelen, de vele herkenningspunten in de kanalen in de mangrove bossen volgen of onder begeleiding van een gids. The kayakstation ligt in het hart van een vissersdorpje, waar je kunt zien nog hoe de lokale bevolking 'echt' leeft. Dit project is een samenwerking van de lokale bevoling van Salakkok bay. Sommige investeren geld, sommige werken in het restaurant, sommige spelen traditionele muziek in het restaurant of dansen er traditionele dansen in de avonduren als er toersiten op dinnercruise gaan in de baai [in een houten Thaise gondel], terwijl anderen in hun vrije tijd de mangrove bossen schoon maken en houden. Iederen deelt in de opbrengst en zien dat het mogelijk is om te leven van toerisme zonder hun traditionele levensstijl op te geven.

De eilanden die je in de baai ziet zijn makkelijk te bereiken per kano, maar er is niet veel te zien op de eilandjes, behalve wat begroeiing. Steek je de baai over dan kom je bij The Spa terecht, goed verborgen achter de mangrove, een luxueze spa, voor de liefhebber zeker een bezoekje waard!


Vorige pagina: De Oostkust
Volgende pagina: Salakphet