De Oostkust

De oostkust van Koh Chang staat nog niet echt op de kaart. Er zijn een paar plekken waar je kunt verblijven en doordat het hier zo rustig is krijg je meestal een goeie deal, maar het gebrek aan mooie zandstranden, winkeltjes en restaurants, betekent dat het nog altijd een plek is waar je naartoe gaat als je even echt weg van alles wilt zijn.

Nadat je de Ao Sapporot pier bent gepasseerd, vervolgt de weg zich dicht langs de kust. Je komt dan nog voorbij een pier waar af en toe een marine schip aanlegt. En ook zie je rechts van je Mayuree Pink resort liggen, vernoemd naar de moeder van de eigenaar, wins favoriete kleur-je raadt het al- roze is. Dit resort valt op door z'n vreselijke kleur en helaas ook vreselijke ligging.
Wat ook erg opvalt is de Koh Chang muur, de kilometer lange wit geverfde muur, die zelfs vanaf het vaste land te zien is, ooit gebouwd door de Thaise marine om pottekijkers buiten te houden. Meteen aan het einde van die muur kom je bij Centrepoint pier, de op een na beste ferry verbinding van en naar het eiland. 400 meter verderop ligt er nog een oude ferry pier, waar al jaren geen ferry meer van vertrekt, er heeft nog een tijdje een fitness school in gezeten maar ook dat is inmiddels verleden tijd.

3 kleine resorts [Amber sands, The Souk en Chanakarn resort] liggen naast elkaar op het mooiste stuk van dit grove rode zand strand dat je overal ziet aan de Oostkust van Koh Chang. Als je een confortabele airco bungalow wilt, in een familievriendelijk resort, inclusief zwembad, dan kies je voor Amber sands. Dit kleine, door een Zuid Afrikaans koppel gerund resort, heeft slechts 7 bungalows in een decor van tropische planten aan zee en wordt door sommige het beste kleinschallige resort op Koh Chang genoemd. Alle bungalows liggen slechts enkele meters van het strand en zijn voorzien van een eigen balkon, ook zijn alle kamers uitgerust met airco, warm water douche, westers toilet en wifi. De prijzen varieren van 1600 baht in laagseizoen tot 3000 baht voor de grootste bungalow in het hoogseizoen.
Zie ook hun website: www.ambersandsbeachresort.com

Wil je wat meer basic en neem je genoegen met een ventilator in je bungalow, dan is het ‘artistieke' en relaxte The Souk een goede optie. Hier heeft men 10 bungalows voorzien van een half open badkamer met warm water, het hele jaar door is de prijs 500 baht per nacht. http://www.thesoukkohchang.com/

Chanakarn is een resort populair bij de Thaien door hun karaoke bar en zeer goedkope bungalows, daar is dan ook alles mee gezegd. Een paar kilometer Zuidelijker ligt ‘Suan Sam Chan' hier heeft men mooie bungalows voor rond de 1000 baht per nacht die aan de andere kant van het eiland wellicht het dubbele zouden kosten. Het is tevens de ligging die het hier erg rustig maakt, voor degene die echt helemaal weg wilt zijn van alles een prima optie, voor de meesten is het echter te geisoleerd van de rest van de wereld. Ook langs deze weg ligt het nieuwe ‘At Koh Chang Tara Resort' nog zo'n plek die veel beter is dan je hier zou verwachten, gezien de locatie. Duidelijk een resort gebouwd door een rijke Thaise familie, gemaakt voor andere rijke Thaise families, aangezien ze hier niet heel veel westerse toeristen krijgen, ondanks de hoge kwaliteit van de kamers en het grote zwembad aan zee.

Het kleine dorpje Dan Mai is Koh Chang's administratieve centrum en ook kom je hier langs het lokale ziekenhuis. In het centrum van het dorpje bevindt zich ook het hoofdkantoor van Koh Chang's politie, brandweer en lokale overheidsgebouwen. Als je het smalle weggetje tegenover het politiekantoor neemt, kom je op een pier uit die heel incidenteel nog wel 'ns gebruikt wordt door boten vanuit Koh Kood of Koh Mak om mensen te droppen. Verderop kom je een klein vissersdorpje tegen. Net nadat je de tempel gepasseerd ben, in het eerste huis aan de rechterkant op de kruising, zit Batik Co-operative die t-shirts maken en verkopen. Normaal gesproken zijn ze niet uitgestald, gewoon opgeslagen in plastic dozen. Vraag of je een kijkje mag nemen, ze hebben leuke designs en zijn relatief goedkoop, voor 250 baht heb je een uniek shirt.

De pier waar je bij uitkomt hier wordt sinds de grote ferries over varen niet meer gebruikt, maar het loont de moeite om hem af te lopen voor een prachtig uitzicht over de baai en als je je omdraait ook op t dorp.
Je ziet hier ook een kleine witte chedi [soort tempel] de meesten vissersdorpen hebben deze om de vissers geluk te wensen tijdens hun reizen en het kwaad weg te houden.

In dit gebied zijn ook twee watervallen, de eerste  ‘Klong Nonsi', waar je alleen maar 10 baht voor het parkeren van je brommer hoeft te betalen ligt net voordat je Dan Mai binnen komt. Het laagseizoen en begin van het hoogseizoen is de ideale tijd om deze te bezoeken. Je kunt deze link volgen waar je, onder het kopje activiteiten, bij ‘Watervallen' een precieze beschrijving over hoe je er komt en wat je kunt verwachten.

De tweede en grotere waterval ‘Klong Than Mayom' ligt iets ten Zuiden van Dan Mai en valt onder toezicht van het National park, de entree bedraagd hier 200 baht voor volwassenen en 100 voor kinderen. Net voorbij de ingang van de ‘Than Mayom waterval', als je in Zuidelijke richting verder gaat, zie je nog een pier liggen. Je kunt hier overheen op een brommer of in een auto, een goede plek om te vissen of voor meer panoramische uitzichten. Voordat de Westkant van het eiland werd bebouwd was dit de enige touristische trekpleister van het eiland, de pier en een paar oude bungalows laten de resten zien van wat ooit een populaire vakantie bestemming was voor Thaien.

De weg volgend naar het zuiden kom je meer palmbomen, meer rubberbomen en een aantal garnaalkwekerijen tegen. Hier zijn de afgelopen tijd ook een paar nieuwe straat stalletjes bij gekomen langs de weg, waar je etenswaar en drinken kunt kopen, ook een kleine koffie bar en een nieuw restaurantje met uitzicht op het vasteland zijn hier geopend. Heb je een zwakke maag en durf je het bij de straatstalletjes niet aan, dan is een stukje verderop net voor de T splitsing aan de linker kant een erg schoon en netjes Thais restaurant Neem je Thaise woordenboek mee en bestel er op los of probeer hun steenkolen engelse menu te ontcijferen en geniet van een lekkere maaltijd hier. Als je een kijkje neemt in de diverse winkeltjes in dit gebied, zie je dat er veel Durian en Jackfruit producten te koop zijn. Zo zijn chips gemaakt van deze twee fruit soorten behoorlijk goed te eten en ook de ‘guan' [het product dat je krijgt als je het fruit lang inkookt, het krijgt dan een soort toffee achtige concistentie] is goed te hebben. Door het lange inkoken is de normal zo exentrieke geur van Durian verdwenen en blijft er een soort fruitella achtig snoepgoed over dat zelfs door sommige ‘durian haters' nog lekker wordt gevonden.

Ook zijn er nog twee luxe Spa resorts bijgekomen in dit gebied, de afgelopen jaren. Zo opende ‘The Spa Koh Chang' in 2006 zijn deuren en dit is Koh Chang's enige echte gezondheidsresort. Je komt voorbij de ingang van dit resort op weg naar de afslag naar Salakkok. Dit is de plek waar je verblijft als je je lichaam wilt reinigen d.m.v. diverse detox kuren volgens de methode van Dr. Richard Anderson. Ook biedt men hier de mogelijkheid tot o.a. Yoga en meditatie cursussen en is het merendeel van het menu organic. Voor meer informatie zie ook: www.thespakohchang.com

Het andere resort is ‘Kooncharaburi Resort' hier lijkt men hetzelfde ‘probleem' te hebben als een aantal van de eerder genoemde resorts, het is er erg mooi maar ook ver van de buitenwereld of simpele dingen als een winkeltje, restaurant etc.
Hierdoor is het hier het hele jaar door relatief rustig. Prijzen voor kamers varieren van 2400 voor een hillside bungalow in laag seizoen tot 12000 baht voor een executive villa in hoogseizoen. Meer info op:  http://kooncharaburiresort.com/
Je bent nu het grootste deel van de Oostkust afgereden en komt vervolgens in Salakkok bay en Salakphet bay uit.


Vorige pagina: Bang Bao
Volgende pagina: Salakkok