Salakphet

Salakphet bay beslaat heel Zuid-Oost Koh Chang, zowel de oostelijke als de westelijke baai hebben zeer verschillende hoogtepunten. Als je als vanaf Salakkok komt, dan is het het makkelijkst om verder te gaan op de weg aan de oostelijke kant van de baai, voordat je terug gaat waar je vandaan kwam om dan naar de westelijke oever en de Rong Thian dorpen te gaan.
Deze weg loopt van Salakkok door het tropische "platteland"  totaan Ban Jek Bae, 3-4 km verderop,  een klein dorpje met een handvol resorts, waar met name Thaise touristen een weekendtour naartoe boeken. Net voor het einde van de weg zie je een kleine wegwijzer met het simpele opschrift: ‘Long Beach’ en  een tweede met het opschrift ‘Treehouse’ die in de richting wijst van wat een volledig geasfalteerde weg lijkt. Deze weg is echter maar half af, de laatste 3 km zijn een off road modderpad en alleen met een pick up truck of motor te bereiken Deze weg heeft wel een prachtig uitzicht zowel over zee als terugkijkend op  Koh Chang. Volgens sommige de mooiste 7 kilomter van het eiland!

Het beste uitzicht heb je op een uitkijkpunt 50 meter voordat de verharde weg eindigt. Je ziet hier ook een betonnen trapje staan, dat de touristen naar een hoger gelegen uitzichtpunt zou moeten brengen, helaas heeft er niemand ooit aan gedacht dat de hoge bomen hier al het uitzicht benemen! Er is verderop nog een plek met een adembenemend uitzicht, ongeveer 1 km voordat je het National Park ranger station tegenkomt. Hier kun je benzine voor je brommer en diverse versnaperingen kopen. Je ziet er ook een paar vervallen zitjes, die een prachtig uitzicht bieden, aangezien ze op het randje van de klif balanceren is voorzichtigheid geboden!

Op weg hiernaartoe zal het je opvallen dat de weg zichtbaar slechter wordt, op sommige plekken zelfs erg smal. Typisch is dan te zien dat de afvoergreppel langs de weg is ingelegd met stenen, dit is met de hand gebeurd. Je vraagt je af of ze niet beter al die tijd in een betere weg hadden kunnen steken… Hier kom je dan ook geen restaurantjes o.i.d. meer tegen, tot aan Treehouse 1,5 km verderop. Treehouse bestaat uit veel erg simpele hutjes ver van de drukte van de West kust van het eiland.
Zijn deze bungalows je iets te primitief dan is er altijd nog Long Beach bungalows, deze zijn iets degelijker en hebben een restaurantje op nog geen 100 meter van de zee.

In het hoogseizoen vertrekt er iedere morgen om 10.00 uur een pick up taxi vanaf Lonely beach naar Long beach. Long beach zelf is een mooi strand omzoomd met palmbomen een prachtige oase van rust, al wordt er op het moment wel aan een nieuw resort gebouwd, dat hopelijk een hotel wordt voor gasten  op zoek naar dit vredevolle stukje paradijs. De weg komt tot een einde een paar honderd meter ten zuiden van Long beach. Net voor het einde kom je bij een stukje strand bekend als: Had Yunthanavy. De enige reden dat men hier de weg heeft gelegd is om toeristen  een kijkje te laten nemen bij een wrakschip van de Thaise marine, dat gezonken is tijdens de nederlaag tegen de Fransen in 1941. Ondanks dat er rond Koh Chang volop gesnorkeld en gedoken wordt, wordt er niet of nauwelijks bij dit schip gedoken, het zicht onder water is hier slecht en er is bijna niks meer over van de Thonburi, op deze plek gezonken na een vergeefse poging het zwaar gehavende schip terug naar de haven te krijgen.

Na het meest Zuidelijke punt van Koh Chang, serveert Sea breeze restaurant degelijk en simpel Thais eten. Vers zeefruit en fruitshakes en een prima plek voor lunch of een diner. Het kleine eiland dat je vanuit dit restaurant ziet liggen is Koh Ngam, het enige resort op deze plek is Analay resort,  je kunt online boeken maar nog veel makkelijker is een kano te huren bij Seabreeze en over te peddelen.

De baai die uitkijkt op het zuiden op dit eilandje is werkelijk een pracht plek om te snorkelen. De zeestraat tussen Koh Chang en Koh Ngam is de enige plek in deze omgeving waar heel soms dolfijnen worden gespot en dan alleen vroeg in de morgen, wil je kans maken ze te zien meot je dus vroeg opstaan! Om aan de westkant van de baai te komen, moet je een stuk terug zoals je gekomen bent naar de hoofdweg, om uit te komen bij Salakphet village.

Salakphet is een vissersdorp, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bangbao, is dit nog een authentiek dorp waar men nog leeft van de opbrengst van de visserij en niet van toerisme. Natuurlijk kun je hier als bezoeker wel terecht in een aantal restaurantjes en ook zijn er een paar kleine guesthouses te vinden en een kleine jachthaven, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het dorp  en de meesten huizen bevinden zich half langs de weg en half tussen de mangrove aan de waterkant. Ook  hier is het dus de moeite waard om een kano te huren en de mangrove bomen te gaan bekijken. Om bij het eigenlijke centrum van het dorp te komen negeer je de wegwijzers in de richting van  Salakphet seafood en volg je de weg langs de tempel en over de smalle betonnen weg. Uiteindelijk kom je bij een klein betonnen bruggetje uit waar je alleen te voet of op een scooter overheen kunt, parkeer je auto hier en wandel verder om een kijkje te nemen. Om terug te komen op de hoofdweg ga terug zoals je kwam langs de tempel en volg dan wel de wegwijzer richting Salakphet seafood. Of neem de kortere weg een smal paadje langs een Telecom Antenne.

Een leuke omweg door het dorp is de mangrove walkway. Als je langs de tempel komt zie je een klein geplaveid weggetje dat naar links gaat. Volg dit over het houte bruggetje en verder over dezelfde weg ook nadat het in een zandpad veranderd.
Blijf de betonnen electriciteitspalen volgen en je kunt niet verdwalen, deze weg komt uit bij het begin van de mangrove walkway.

Als je Slakphet het dorp het doorkruist kom je op de weg richting Baan Rong Thian aan de westkust van de baai. De weg kronkelt zich voort een paar kilometer, komt voorbij de nog altijd niet afgemaakte weg naar Bangbao en eindigt op het parkeerterein van Salakphet Seafood. Neem de tijd  om ook eens een van de kleine weggetjes die van de hoofdweg naar links afbuigen te volgen ze brengen je naar diverse kleine inhammen en vissersdorpjes. Op weg naar Salakphet kom je langs borden die een paar watervallen aangeven zials Klong Neung en Khiriphet. Beiden hebben mooie geplaveide weggetjes die naar de ingang van de waterval leiden. Deze paadjes komen langs huisjes van locals en fruitplantages om dan abrupt over te gaan in een pad de jungle in.

Klong Neung, is Koh Chang’s hoogste waterval maar ook de moeilijk bereikbaarste. Voor waaghalzen staat er bij het onderwerp Activiteiten>Watervallen een gedetailleerde beschrijving hoe je er kunt komen en wat je te wachten staat.

Klong Khiriphet is een stuk toegankelijker, de wandeling er naartoe is een stuk korter maar daarom niet minder mooi en ook de waterval zelf bestaat uit meerderen badjes waar je in kunt afkoelen. Je kunt zelfs nog  een paar levels omhoog klauteren. Als je in de buurt bent is het zeker een bezoekje waard! Laat je auto of scooter achter op het eerder genoemde parkeerterein van Salakphet seafood en loop de kleine pier op bij het restaurant, hier zie je een heleboel leefnetten in het water waarin vissen in allerlei soorten en maten worden gehouden. Tevens heb je hier een prachtig uitzicht over de baai, de bergen achter je en in het zuiden de eilanden Koh Laoya en Koh Wai.Er is een voetgangerspad vanaf het parkeerterrein dat achter de vissershuizen in de baai langs loopt, nog zeker een kilomter langs de kust, als je de tijd hebt een leuke wandeling. Ook hier is het weer de moeite om een kano te huren om de eilandjes die je in de baai ziet liggen een bezoekje te brengen.

Als je voordat je op Koh Chang aankomt al hebt besloten om in Slakphet te verblijven dan kun je vanuit Trat drie keer per dag mee op de kleine blauwe pickup taxi, deze vertekt drie keer per dag vanachter Trat’s enige warenhuis, om 10.30/12.00/ 15.00 uur.


Vorige pagina: Salakkok
Volgende pagina: Activiteiten op Koh Chang