Bang Bao

Voordat je bij de Bang Bao pier aankomt staat aan je rechterkant eerst nog overduidelijk het Nirvana resort aangegeven. Dit is een unieke plek om te verblijven op Koh Chang. Nadat je het weggetje helemaal hebt gevolgd [waarlangs ook nog Puzzie's bungalows liggen, de basic backpackers hutjes in een aardig aangelegde tuin] kom je uit bij Nirvana, zij hebben o.a. een zoutwater zwembad aan zee en een rockpool gesitueerd in de jungle. Verder is een verblijf hier gegarandeerd voorzien van alle luxe zowel bij de poolbar als in het indrukwekkende restaurant. Kamers varieren tussen de 2000 baht voor een studio en 10.000 baht voor een tweeslaapkamer appartement.
Zie ook: www.nirvanakohchang.com

Bang bao oftewel het Fisherman's village bestaat voor het grootste deel uit een pier, maar voordat je naar rechts afslaat zie je aan de linkerkant nog een schooltje en de tweede tempel op het eiland. De straat die naar de pier leidt staat vol met kleine stalletjes, duikscholen en restaurantjes. Vervolgens kun je bij alweer zo'n bekende 7 eleven die opdoemt, je brommer of auto parkeren [tegenwoordig zou je hier 10 baht voor een brommer en 20 voor een auto voor moeten betalen!] Er is helaas niet veel authentieks meer over van de originele pier, vroeger thuis voor de vissers. Het bestaat nu voornamelijk uit souvenirshops en t-shirt winkeltjes, die veel van hetzelfde verkopen. Wil je een origineel t-shirt dan is Bangbao shop een bezoekje waard, ongeveer 10 meter na het begin van de pier, hier zijn nog wat shirts al dan niet met: Koh Chang als opschrift te krijgen, die afwijken van wat de rest op de pier verkoopt!

Het eerste restaurant aan de rechterkant Ruan Thai is de plek voor heerlijk vers en betaalbaar seafood.
Het is een typisch Thais restaurant, over het water, de service is niet de beste maar hun schotels en gerechten maken daar veel van goed. Als je helemaal tot achterin de zaak loopt kun je ook nog op een soort aangebouwde vlonder zitten, van hieraf heb je een mooi uitzicht over vissersboten en de baai.

Voor de Koh Chang souvenirs voor de thuisblijvers kun je op deze pier zeker terecht. Tevens struikel je hier over de duikscholen, ben je van plan je padi te halen en wil je een goede deal maak er dan hier gebruik van dat er zoveel zijn en kijk welke aan jou wensen voldoet.

Na ongeveer 300 meter van winkeltjes en restaurants kom je aan de eigenlijke pier waar de verschillende boten liggen aangemeerd. Als je puf hebt is de wandeling naar het vuurtorentje om er een mooie fotot te maken van het uitzicht zeker de moeite waard. Vermijd de pier rond 09.00 uur 's morgens en 17.00 's middags, dan is het een komen en gaan van duikers en andere mensen die de boten op gaan.
Ga je vervolgens terug naar de hoofdweg dan kom je nog langs Tranquility bay, een appartementencomplex waar je v.a. 6 miljoen baht je eigen luxe appartement kunt kopen met gebruik van tennisbaan, zwembad en privepier. Volgens kenners is dit een van de betere koopwoning projecten op het eiland.

De weg komt vervolgens langs Klong Kloy beach, dit is een vergeten strandje dat tot een paar jaar geleden helemaal verlaten was. Tegenwoordig liggen er een aantal barretjes en kun je hier gratis gebruik maken van de ligbedden en stoelen [mits je natuurlijk een consumptie neemt!] Dit strand strekt zich nadat het een bocht maakt nog heel lang uit. Een wandeling waard!

Bij het voorbijrijden aan dit strand komt er tevens een einde aan de weg, maar je kunt nog een kilometer of 2 doorrijden, waarna je bij Grand lagoona Resort eindigt. Dit resort dat alleen te betreden is voor mensen met een reservering of als je bereid bent de 150 baht entree te betalen. Je krijgt dan een fiets aangeboden om rond te fietsen en een drankje en snack als welkom. Er ligt een enorm soortement van schip dat als hoofd hotel dienst doet, dit is vergane glorie, waar de roest van afspringt. Verder liggen er over het complex verdeelt, houte bootjes die als drijvende bungalow dienst doen. De moeite waard is het strand, een lange strook zand die je met bijna niemand hoeft te delen.

Als je een plattegrond hebt waarop een weg staat die daadwerkelijk van Bangbao naar Salakphet door loopt is deze helaas niet helemaal correct. Er is jaren geleden begonnen aan een weg begaanbaar voor wandelaars en brommers maar deze is nog niet afgemaakt. De plannen om deze binnenkort alsnog te verwezenlijken zijn er wel maar wanneer er weer begonnen wordt en hoelang dat gaat duren is nog niet bekend…..


Vorige pagina: Bai Lan
Volgende pagina: De Oostkust