Kai Bae

Kai Bae is een van de gebieden waar locals het eerst onderdak boden aan reizigers zo midden jaren 80, toen er nog geen guesthouses, bungalows of restaurants waren, laat staan stromend water, elektriciteit of een begaanbare weg.

Het verhaal van Kai Bae gaat dat ondanks dat er wel wat Thaise vissersfamilies woonde, de huidige bewoners afstammelingen zijn van een groep immigranten die vanuit zuid China hier zijn neergestreken, vruchtbaar land vonden op het eiland en besloten te blijven. De families die in de jaren 80 hun huis openstelde voor de paar backpackers zijn nu eigenaars van menig resort en vooral van veel van het land hier, dat ze heel slim weigeren te verkopen. Tot een paar jaar geleden was de oudste bewoonster van Koh Chang in dit dorpje te vinden.
De ‘Mater familias' oftewel een van de laatste overgebleven familieleden die hier als eerste naartoe kwamen en eigenaresse van het merendeel van het land en de resorts in Kai bae. Ze was naar eigen zeggen 108 en volgens andere familieleden op zn minst al 100 geweest.

De laatste paar jaren is er in Kai Bae behoorlijk gebouwd en uitgebreid. Met name als het gaat om winkeltjes langs de hoofdweg en bungalows op het strand die gerenoveerd zijn. Ook al zijn er een paar ‘duurdere'resorts bij gekomen, Kai bae is een plek waar veel families en flashpackers neerstrijken, die op zoek zijn naar het comfort van thuis in een bungalow met airco aan het strand.

Het strand van Kai bae valt een beetje in het niet na de stranden van White sand en Klong prao, maar er hangt een goede sfeer die het midden houdt tussen de touristische atmosfeer van White sand en de ietwat hippie achtige reizigers "vibe" van Lonely beach. Bungalows in Kae bai zoals bijvoorbeel Porn's  bungalows of Sea view bungalows maar ook de nieuwere Siam cottage kosten afhankelijk van het soort kamer ergens tussen de 300 en 800 baht per nacht, uitgezonderd de kamers/bungalows direct aan het strand. Ook een aanrader is Kai bae hut, hier is ruim keuze uit diverse kamertypes en bungalows, zie ook onde rhet kopje Hotels op Koh Chang op deze pagina.

Ben je op zoek naar iets exclusievers en wordt je liever bij je naam dan bij je kamernummer genoemd dan is het iets verderop gelegen ‘The Chill'zeker een goede keuze. Hier biedt men meer dan luxe kamers, de suites op de begane grond zijn ruim en licht en van alle luxe voorzie, ook heeft elke suite een terras van waar men directe toegang heeft tot het zwembad. Op de derde verdieping liggen de 7 sky suites, deze ruime suites [100 vierkante meter] zijn voorzien van een jacuzzi en grote livingroom en buitenruimte. Voor een kijkje in de suites ga je naar www.thechillkohchang.com of lees verder over dit resort onder: Hotels op Koh Chang voor fotos, meer info en/of het boeken van een kamer.

Aan het meest zuidelijke stuk van het strand van Kai bae vind je Sea view resort en Siam Bay Resort. Sea view heeft een nieuw restaurant met een adembenemend uitzicht, een bezoekje en een drankje waard vooral bij zonsondergang!
Siam bay is een van de eerste resorts in Kai Bae, hier vindt je van simpele bungalows tot royale poolvilla's voorzien van alle gemakken en ook zeer geschikt voor families, prijzen varieren tussen de 1000 en 4500 baht per nacht.
Dit alles gelegen in een fraai decor, een prive baai, met prive strand en twee zwembaden.
Bekijk de website voor speciale package deals! www.siambayresort.nl of onder Siam bay bij de sectie Hotels op Koh Chang.

 Het vermelden waard is de in 2010 geopende Texas steakhouse, meestal erg rustig maar de beste ribs op het eiland, volgens sommige zelfs beter dan menige plek in Bangkok, ook de cocktails zijn hier de moeite waard aangezien Mook de eigenaresse een uitmuntende kennis van cocktails heeft. Probeer eens een Concotion klaargemaakt met o.a. basilicum…

Ciao het Italiaanse restaurant aan je linkerkant net ten zuiden van 339 Avenue [een niet te missen enorm stenen beeld] biedt een betaalbaar en traditioneel Italiaans menu. Voor de afwisseling een goede keus! Verderop na eindeloos meer stalletjes met strandkleding en verdacht veel kleermakers, kom je voorbij alweer de eerste van de maar liefst twee 7 elevens die Kai bae rijk is. Friends Seafood is een van de betere seafood restaurantjes die je hier langs de weg vindt. [net voor de eerste 7 eleven] Ook vind je hier in de buurt Kai Bae wine gallery, voor diegene die een voorraad moeilijk te vinden goede flessen wijn en bier wil inslaan, alhoewel wijn erg duur is in Thailand. De echte wijnliefhebber kan dus beter een flesje [of twee] van thuis meenemen.

Net na The Chill resort, kom je voorbij een hele reeks barren en barretjes, waarvan Mojito lounge zeker een bezoek waard is, ze hebben een wel hele speciale marketing strategie, ben dus niet verbaasd als er tijdens een verblijf in hun bar [gerunt door een Nederlander] ineens een gratis shotje voor je neus staat! Voor families, let op in dit stuk van Kai bae wordt er tot laat gefeest onder begeleiding van luide muziek. Voor een ieder die dus vroeg naar bed wil en van rust houdt, zoek je heil een stukje verderop. Je passeert nog vele barretjes en restaurantjes waaronder Rock sugar, een restaurant met een mix van Thais en westers eten onder begeleiding van een live band, dat vele touristen trekt. De prijzen zijn hier aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld aan het strand.
Live muziek vindt je ook aan de overkant van de straat in het populaire Garden resort, verstopt achter de tweede 7 eleven. Tevens een leuke rustige plek om te verblijven met ruime bungalows, een klein zwembad en een restaurant. Kamers gaan vanaf 2500 baht in hoogseizoen en 1800 in laag seizoen, alle kamer zijn voorzien van airco, satteliet tv, internet en ontbijt is bij de prijs ingebrepen.

Nog een goude tip is de waterval die je via de zandweg die langs deze 7 eleven loopt te bereiken is en [nog] nergens op plattegronden wordt aangegeven. Tegenover de tweede 7 eleven is de ingang naar Kai Bae hut, wat tevens het vertrekpunt van de speedboten naar de andere eilanden zoals Koh Mak en Koh Kood is. Meer info hierover op onze reispagina. Ook is er een Thais restaurant waar je prima kunt lunchen, ook verse koffie en diverse shakes zijn hier goed te doen en goed geprijsd. Ze hebben naast dit restaurant twee baby olifantjes staan waarmee je op de foto kunt [tegen betaling] Niet echt een plek voor olifanten maar ja ook niet echt een plek voor krokodillen en die vind je ook in dit straatje, iets verder voorbij het restaurant [in het restaurant kun je voer voor ze kopen] ga je op de houten bank staan wat als uitkijkpunt dienst doet en je kunt over de betonnen muur in hun verblijf kijken….

Een stukje verderop langs de hoofdweg, aan de rechterkant, vindt je Papa's bakery, je krijgt hier baguettes die nog het meest op de echte Franse stokbroden lijken die we in Europa kennen. Ook hebben ze heerlijke geimporteerde kazen en vleeswaar, verder goeie koffie en een assortiment aan gebak e.d. [de chocolade croissant is een goeie keus 's morgens als ze vers uit de oven komen!]
Een paar 100 meter verderop loopt de hoofdweg steil omhoog en ben je aan het einde van het Kai Bae dorpje.
Om bij Siam Bay te komen moet je deze heuvel nog bedwingen en de weg nog een paar honderd meter verder volgen, totdat hun bord je naar rechts wijst.


Vorige pagina: Klong Prao
Volgende pagina: Lonely Beach