Klong Prao

Als je vanuit Peral beach in zuidelijke richting verder gaat kom je voorbij Chai chet, een klein gebied langs de weg met een rij bier barretjes en een aantal resorts die het moeten hebben van mensen die lange periodes blijven. Chai chet heeft erg weinig te bieden, behalve een bouwmarkt, benzine station en dus die rij met bier barretjes ben je er zo langs gereden.

In Noord Klong prao zul je wel een aantal populaire resorts vinden en een hoop kleine winkeltjes en restaurants.
Als je de scherpe bocht omkomt belandt je in zuid Klong prao, waar je aan de linker kant VJ Plaza kunt zien liggen of toch in ieder geval de betonnen olifant die de ingang aan geeft. Hier vind je de grootste westerse supermakrt van het eiland, ze hebben een uitgebreid aanbod in alles van zonnebrandcreme en bad & douche producten, tot schoonmaakmiddelen, een baby en kinder afdeling, drank en etenswaar [van Pasta en ingeblikte tomaten, tot olijfolie en kaas uit Gouda] Ook bevindt zich hier een coffeeshop waar je naast verschillende koffie's ook Swensens ijs krijgt en diverse gebakjes en snacks.

Na VJ Plaza zie je ook aan je linker kant Coconut plaza, voorheen Koh Chang plaza, waar toendertijd een aantal restaurantjes in zaten net als een aantal winkels en een paar barren. Naar alle waarschijnlijkheid verrijzen die ook weer in Coconut plaza, naar verwachting openen ze later dit seizoen (begin 2012).

Tegenover Vj Plaza, wordt ook druk gebouwd aan, jawel, nog een soortement van Plaza, volgens de plannen zou dit bouwwerk begin 2012 af moeten zijn.

Tevens tegenover VJ Plaza bevindt zich Coconut beach resort, via dit resort kun je op Klong Prao beach komen.
Zeker de moeite waard is het paadje dat vanaf Chai chet resort over de helling en langs de rotsen loopt.
Als je in Chai chet resort bent loop je achter het zwembad en de receptie langs, loop richting de cape, hou de Hillside bungalows aan je rechterkant en dan zie je duidelijk aangegeven een pad beginnen, het is makkelijk te volgen en je doet er ongeveer een uurtje over om het helemaal af te wandelen. Eenmaal op het strand van Klong Prao zijn het simpele Palm beach en Ley Ley Tong restaurant een leuke variatie als je eten in je hotel beu bent.

Na Klong Prao slingert de weg zich een paar kilometer voort met links en rechts meer winkels, massage salons en duikscholen. De afslag naar Klong Plu watervallen wordt dan al snel aangegeven aan je linkerkant, een bezoekje waard althans tussen December en Maart als er nog voldoende water is. Het is niet de meest spectaculaire waterval maar de wandeling er naartoe [ongeveer een kilometer] langs de schaduwrijke oever van een riviertje is zeker de moeite, ook het verkoelende water is heerlijk om in te zwemmen. De entree kost 200 baht voor volwassenen en 100 voor kinderen. Ga niet op Nationale feestdagen of in de weekends dan is het er erg druk. Bij de ingang zijn er ook een paar zaakjes waar ze kip roosteren en ‘Som tam'[papaya salade] verkopen, een bekende dis voor de Thai die op vakantie is. Zeker de moeite na een middagje zwemmen!

Net iets verder zuidelijk van de afslag naar de waterval aan de hoofdweg, ligt het populaire J.E. Seafood.
Een bezoek waard als je van Seafood houdt en een stuk goedkoper dan de meesten restaurants aan het strand, alhoewel ook hier de prijzen jaarlijks stijgen. Je kunt hier gezellig buiten zitten of aan een van de vele tafels binnen. Dit is een van de drukst bezochten restaurants ook door locals, Thais en zelfs in het laag seizoen zit het hier vaak vol.

Het strand van Klong Prao wordt hier in tweeen gesplitst door de Klong Prao rivier. Het strand loopt hier gelijkmatig af in de zee, ideaal om te zwemmen dus ook en vooral voor kinderen. Ook hoef je in het hoogseizoen niet bang te zijn voor gevaarlijke stromingen of springvloed, een ander verhaal is het laagseizoen, dan blijft de zee ruw en onvoorspelbaar ook hier in Klong Prao. De riviermonding hier is een kleine oase van rust. Het is de enige plek waar het mogelijk is om een klein bootje recht voor je deur aan te meren.
De kant van de rivier het dichtst bij de hoofdweg is bezaaid met vissershuisje en twee visrestaurantjes die ook deze keer weer de moeite waard zijn [Lyara en Phu Talay]

Aan de andere kant van de rivier zie je ook nog een handje vol huizen liggen, in een decor van mangroove bomen en palmen vanwaar er ook een paadje weer naar het eigenlijk strand leidt [zo'n 150 m. verderop]. In 2 van deze visserhuisjes bevindt zich het bekendste guesthouse op Koh Chang: Baan Rim Talay van de Engelse eigenaar Ian die eveneens autheur is van een bekende blog over het eiland. http://iamkohchang.com/kohchang-guest-house

Van hieruit kun je met een kanoe een stuk van de rivier oppeddelen en kom je langs de huizen op de rivierbanken, langs het luxe Aana resort en de river view villa's [per maand te huren] en belandt je in een lagoon van waaruit er twee riviertjes vol mangrove verder stromen. 's Avonds is dit een magische plek wanneer in de mangrove bossen duizende vuurvliegjes tot leven komen. Zowel de eerder genoemde Lyara en Phu Talay restaurant nemen hun gasten gratis mee om dit spektakel te zien.

Het strand dat hier dichtbij ligt is thuis voor het bekende lowbudget KP huts en Tiger huts [die na 15 jaar wellicht binnenkort voorgoed dicht gaan en plaats zullen maken voor nieuwe ‘longstay' bungalows aangezien deze in aanbouw zijn.] Ook vind je hier de heel wat luxere Panviman resort, Barali resort en Tropicana resort.
Panviman is een goede keus als je tot rust wilt komen, een bijna verlaten strandje en de gebouwtjes zijn in Thaise tempel stijl gebouwd. http://www.panvimankohchang.com/

Tropicana is een van de grootste resorts van het eiland maar met maar een klein strand, bereid je bij een verblijf bij hun dus maar voor op een serieuze oorlog als het gaat om het verwerven van een ligbedje op het strand! De kamers en bungalows daarintegen zijn ruim met veel licht en liggen op maar een paar minuten lopen van het eigenlijke dorpje. http://www.kohchangtropicana.net/

Barali heeft weinig karakter, het is dan wel luxe voor een 3 tot 4 sterren resort maar het is geen plek die je je nog lang zal heugen. Ruime bungalows die ietwat dicht op elkaar gebouwd zijn. http://www.baralikohchang.com/

Vlakbij Tropicana vind je Blue lagoon bungalows, ook een pareltje van het eiland aldus menig reiziger die van rust en stilte houdt. Naast hun bungalows kun je hier ook een Thaise kookcursus volgen in hun kookschooltje langs de rivier. Als je hier het bruggetje oversteekt kom je bij Lin bungalows, een simpele, leuke plek om te overnachten met goede kwaliteit kamers.

Langs deze weg kun je nog een stukje zuidelijker lopen, je passeert dan nog The Dewa resort en Amari emerald cove resort. Beiden uniek in hun soort. Dit zijn twee van de beste plekken om te verblijven als je van pure luxe houdt! Zie ook hun websites:
http://www.thedewakohchang.com
http://www.amari.com/emeraldcove

Terug naar de hoofdweg, als je voorbij J.E.  Seafood rijdt, zie je aan je rechterkant tegenover Baan Chang Thai [het olifanten dorp] een enorm veld dat de landingsbaan is voor de ‘Ultra light flights'. Voor 1700 baht voor 15 minuten kun je hier een vlucht maken om wat liuchtfotos te maken van Klong Prao en Kai Bae bij zonsondergang. Doe een 30 minuten durende vlicht als je ook Bangbao en Salakphet wilt kunnen zien. De afgelopen tijd zijn er maar weinig vluchten opgestegen omdat er onenigheid was over hoe legaal deze landingsbaan is. Gelukkig zijn deze problemen opgelost en zouden er in 2012 weer gewoon gevlogen kunnen worden!

In het dorpje Klong Prao dat je tegenkomt als je de weg in zuidelijke richting blijft volgen [ongeveer 5-10 minuten lopen vanaf Panviman of naburige resorts en 2 minuten rijden vanaf de landingsbaan.] vindt je o.a. behoorlijk wat lokale winkeltjes [denk aan groente/fruit handel, de Thaise variant van de Blokker, kruidenier] maar ook een bezinestation, telefoonwinkel [die tevens akoestische gitaren verkoopt…] weer een 7 eleven, verschillende pinautomaten en restaurantjes, een olifantenkamp, een tempel en een school.

Omdat hier veel locals en cambodianen wonen krijg je hier op diverse plekken heerlijk ‘echt' thais eten voor weinig, in de simpele restaurantjes en kraampjes langs de weg. Voor echt heerlijk Thais eten ga je naar Kati culinary of Tonsai, beiden gelegen aan de hoofdweg nabij het olifantenkamp aan de zuidkant van het dorp.
Volgens sommigen kenners krijg je bij Kati het beste Thaise eten op dit eiland! Alles wordt ter plekke vers bereid, een beetje geduld is dus wel gevraagd, het duurt soms even voordat je je maaltijd voor je hebt maar dan heb je ook wat! Tonsai ligt er tegenover, verhuisde van White sand naar deze locatie in 2010. Dichtbij deze restaurantjes vind je Sima massage, een goede keus als je op zoek bent naar een massage n.a.v. een verrekte spier of spieren.

De weg vervolgt verder met links en rechts meer souvenirwinkeltjes, opticiens etc, totdat je vanzelf in Kai Bae terecht komt.

Vorige pagina: Pearl Beach
Volgende pagina: Kai Bae